Help! Mijn medewerker meldt zich langdurig ziek met een burn-out. Wat nu? 3 tips

Werf aan op KernTalenten en niet alleen op competenties en vaardigheden.

“Ja maar, we steken al veel tijd in rekrutering en selectie hoor!” hoor ik je zeggen. Super!
Weet je ook wat deze kandidaat ècht blij maakt, wat hem of haar energie geeft? Waarschijnlijk heb je het ook wel kort over zijn vrije tijd gehad, misschien uit interesse of als verplicht item, maar wat heb je hier als waardevolle informatie uit gehaald?

Uit een goed selectiegesprek kan je nochtans al vrij veel achterhalen over iemands talenten. Hoe dan? 
Door de juiste vragen te stellen. Door eens out-of-the-box vragen te stellen zoals “Waarvoor mag je beste vriend(in) je midden in de nacht wakker bellen?” of “Bij welke activiteiten verlies jij het uur uit het oog?” en “Wanneer krijg jij voor het laatst vleugels?”
Het klinkt misschien cliché, maar hoe vaak worden dit soort vragen gesteld?

Mijn ervaring als recruiter leert me dat hier al te vaak aan voorbij gegaan wordt en dat er vooral gepeild wordt naar bewezen ervaring, expertise, competenties en vaardigheden. Begrijp me niet verkeerd, ik zal niet beweren dat dit overbodig is, integendeel! Maar als je wil vermijden dat je mensen enkel aanwerft op competenties en dat ze vervolgens uitgeblust geraken omdat deze niet aansluiten bij hun KernTalenten, is er meer werk aan de winkel.

Zorg dat de taken in het team op een juiste manier worden verdeeld.

Hoe worden de taken in jouw team verdeeld? Hoe doen de andere managers in het bedrijf dit? Volgens “wat eerlijk lijkt” of “omdat we het altijd al zo deden” of “wat logisch lijkt volgens de competenties van de mensen”.  Op zich niets mis mee, maar ook hier kan je een stap verder gaan en gaan kijken naar de 3 pijlers waarop de KernTalenten zijn opgebouwd: Persoonlijkheid, potentieel en intrinsieke motivatie.
Deze 3 pijlers bepalen wat iemand energie geeft en het is die energie die nodig is om een job met plezier in te vullen, en is dat niet wat we willen voor ons zelf en onze medewerkers? Niemand wil het gevoel van zich dagelijks naar het werk te sleuren, toch?

Durf écht in gesprek gaan met je medewerkers

Ongetwijfeld las je eerder al artikels over het herkennen van burn-out signalen of volgde je, net als ik in mijn periode als HR business partner, seminars hierover. En toch blijkt het niet zo gemakkelijk! Niet voor de medewerker om de signalen te herkennen bij zichzelf, noch voor de leidinggevende of HR om deze signalen op te vangen. 

In een volgende blog sta ik graag eens uitgebreid stil bij deze signalen, hier wil ik er kort enkele meegeven: Afwezig en futloos zijn, opeens veel langer over taken doen, zich niet meer goed kunnen concentreren, zich afsluiten, kort van stof zijn, klagen over aanhoudende fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, nekpijn,… 

Wil je zelf onderzoeken of iemand risico op burn-out heeft? Via deze link kom je terecht op de B.A.T. of Burn-out Assessment Tool die ontwikkeld werd door de K.U. Leuven. https://burnoutassessmenttool.be/  

Als “ervaringsdeskundige” weet ik echter hoe moeilijk deze signalen te herkennen zijn. Ik had het zelf ook niet door vooraleer het te laat was.
Daarom pleit ik ervoor om oprecht tijd te maken voor een goed gesprek met je medewerkers. Niet éénmalig een functioneringsgesprek, maar liefst los van de officiële gesprekken en al zeker niet in gesprekken waar het ook over het al dan niet toekennen van bonussen of opslag gaat.


Wil je nu graag concrete handvaten om hier mee aan de slag te gaan? Ik help je met plezier op weg! 

Met de KernTalenten methode kan ik jou en je organisatie helpen om al deze dingen concreet aan te pakken zodat je kan vermijden dat er medewerkers uit vallen, die je (duur) moet vervangen of de rest van het team nog meer onder druk moet zetten.
Zo kan je ruimte te maken voor de KernTalenten die je in huis hebt en wil koesteren.

Meer weten en ècht ervaren wat ik voor je kan betekenen?

Boek nu een gratis KernTalentenOntdekking en kom alvast te weten wat jouw unieke KernTalenten zijn!  


Meer items Help! Mijn medewerker meldt zich langdurig ziek met een burn-out. Wat nu? 3 tips

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x